/ iStock/Getty Images
Междувременно на друго варненско пристанище е акостирал кораб, натоварен с вакуумирани бали

С разрешение за реекспорт, дадено от наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура във Варна, нови 74 контейнера с италиански отпадъци ще напуснат пристанище Варна-запад.

Връщат 28 контейнера с италиански боклук от пристанището във Варна

54 от 40-футовите контейнери ще бъдат върнати на изпращача - италианската фирма „Дентиче пантелоне“ в град Салерно, с контейнерния превозвач CМA CGM България ЕАД, а други 20 ще бъдат транспортирани с контейнерния превозвач „Мерск“.

Контейнери с нелегален боклук във Варна
Апелативна прокуратура-Варна

Както е известно, 28 от общо 127 контейнера бяха натоварени и транспортирани за Италия с разрешение на Районната прокуратура във Варна, която ръководи досъдебното производство по случая с контейнерите с получател регистрираното в София дружество Блацион“ ООД.

След изтичане на режима за временно съхранение до 90 дни в тях бяха открити смесени, а не декларираните пред митницата пластмасови и каучукови отпадъци Досъдебното производство се води по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, като престъплението по този текст ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата на страната.

Контейнер с боклук във Варна
Апелативна прокуратура-Варна

127 контейнера от Италия са пристигнали на пристанище Варна-запад от 9 октомври до 25 ноември миналата година.

Боклук за милиарди: Италиански екозащитници във война с неаполитанската мафия (ВИДЕО)

Разследването на вноса и предназначението им достигна и до проверка на площадката на фирма „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, след като се оказа, че италианският боклук е предназначен за горене в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

Проверяват 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Междувременно стана ясно, че на друго варненско пристанище е акостирал кораб, натоварен също с вакуумирани бали от Италия. Извършена е била незабавна проверка. Установено е, че корабът доставя тъй нареченото гориво RDF, предназначено за изгаряне в завод в Северна България.

Боклук за милиарди: Италиански екозащитници във война с неаполитанската мафия (ВИДЕО)

Днес брифинг за реекспорта на още 74-те контейнера беше даден от апелативния прокурор на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров с участието на директора на ТД „ Северна морска“ Соня Трифонова и заместник-директорът на ОД на МВР Андрей Ангелов.

Очаква се и останалите 25 контейнера с италиански боклук да бъдат върнат обратно в Салерно, заяви апелативният прокурор пред журналисти.