боклук
боклук / iStock/Getty Images
Експерти от Районната прокуратура, полицията, митницата, ДАНС и РИОСВ днес започват оглед на още 102 контейнера с италиански боклук, складирани на пристанище Варна-Запад, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град. Товарът е установен в хода на разследването по досъдебното производство, образувано на 16 януари тази година, за разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври 2019 г.

Изпращачът и на тези 102-а контейнера, чийто оглед започва днес, е същата фирма от град Салерно. Идентичен е и получателят на товара - фирма, регистрирана в София. Експертите трябва да установят дали има разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Информацията за товара е, че е пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, които вече са изтекли.

Напрежение в Батак заради тонове италиански боклук (ВИДЕО)

Втората пратка с италиански отпадъци е започнала да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава на пристанище Варна-Запад са разтоварени 29 контейнера. Останалите са пристигнали поетапно през ноември.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук се оказва, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава е установено също, че отпадъците не са транспортирани във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с италиански боклук е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев