На бунт заради тонове отпадъци
Напрежение в Батак. Масовото недоволство на жителите е срещу стоварването на тонове италиански боклук в пустеещия бивш военен завод в града, съобщава NOVA.

Депонирането се извършва от казанлъшка фирма, която е получила разрешение от регионалната екоинспекция в Пазарджик за изпълнението на тази дейност. Оказа се, че по документи фирмата си е извоювала право да депонира 6 пъти повече отпадъци, отколкото самата община Батак може да генерира за цялата година.

Ловешко село на протест заради пестициди, складирани на открито (ВИДЕО)

Хората твърдят, че отпадъците са депонирани в халето преди месеца без те да бъдат предупредени  и без тяхно съгласие. „Според нас тук има много опасни и канцерогенни отпадъци, които ще замърсят много въздуха.

Завод в Пещера гори дрехи и опасни отпадъци, но законно

Мислим, че мястото на тези боклуци не е тук, тъй като тук има хора, които искат да живеят в една нормална среда”, разказват протестиращи. „За съжаление за опасния отпадък, който застрашава околната среда разбрахме от Facebook.

Откриха нелегален италиански боклук в Монтана

Преди време беше обявено, че тук в Батак имаме най-чистия въздух.
Тук сме малко хора, но какво означава това, че трябва да умрем ли?”, питат протестиращите. Според тях, се вижда, че складираният отпадък не е индустриален. Те допълват, че ги притеснява и фактът, че никой не охранява мястото.

Боклук за милиарди: Италиански екозащитници във война с неаполитанската мафия (ВИДЕО)

„По-добре да го запалим и да го няма. След като направихме завода сметище, по-добре да го няма… и него и боклука”, допълват протестиращите граждани. Заради създалото се напрежение фирмата складираща боклука обещава, че още понеделник ще започне да извозва отпадъците на друго място.

Експерт по Ндрангета за това дали италианската мафия складира боклук в България (ВИДЕО)

От РИОСВ-Пазарджик казват, че съдържанието не е опасно, но на фирмата ще бъде съставен акт заради разхвърлените текстилни вълна от балите. Глобата е от 7 до 20 хиляди лева.
nova.bg