4000 първолаци от областта посрещат първия учебен ден
4000 първолаци от областта посрещат първия учебен ден / netinfo
Около 4000 деца от Варненска област ще постъпят в първи клас през тази учебна година. Само за Варна техният брой е 2683, съобщават от Регионалния инспекторат по образование. Училищата в морската столица са готови да приемат ученици с изключение на няколко школа, където текат довършителни ремонтни дейности.

В повечето училища безплатните учебници са доставени на 100 процента. За първи път тази година такива ще получат всички ученици до седми клас. До сега безплатни бяха само помагалата до четвърти клас.

Социално слабите родители могат да кандидатстват за еднократна помощ за първолаци, която се дава от Агенцията за социално подпомагане. От тази есен освен дрехи и обувки за децата на стойност 120 лв., родителите ще получат и 30 лв. на ръка. Условието е доходите на член на семейството да не надвишават 300 лв. месечно. Молбите се приемат до края на септември.

Заради оптимизацията на училищната мрежа 12 училища в областта ще бъдат закрити. По три школа няма да отворят врати в общините Вълчи дол и Ветрино, по две в Провадия и Аксаково и по едно в Белослав и Аврен.