2000 изхвърлени от СДС противоуставно
2000 изхвърлени от СДС противоуставно / netinfo
Около 2000 членове на СДС са били изключени от партията противоуставно. Това заяви лидерът на “сините” при посещението си във Варна.

Чистката е станала в периода 2000-2004 г. “Сините” членове са били изхвърлени от СДС с решения на Контролния съвет, които противоречат на устава на партията. Най-често седесарите са били изключвани за уронване на престижа на партията, като решенията за това са били вземани в тяхно отсъствие, уточни Юруков. Много повече са напусналите СДС доброволно, призна синият лидер.

Новият устав на СДС се очаква да бъде приет на предвидената през май Национална конференция. Тогава в съюза ще се включат 4-5 нови формации, някои от които не са били членове на СДС - двете Радикал-демократически партии, Сюза на репресираните, Български демократичен форум, БДС радикали и други. До 6-7 месеца трябва да придобием облика на модерна европейска партия, обяви Пламен Юруков.

Ако в момента има избори, СДС ще има 20 депутати, заяви Юруков, позовавайки се на социлогоческо проучване от декември, според което партията получава одобрение от около 4% от българите. Целта ни е обаче на изборите догодина да спечелим 40-50 места в Парламента, което ще ни осигури равнопоставено участие в управлението, посочи синият лидер.

Председателят на СДС изрази оптимизъм за бъдещето на варненската организация на партията. По време на срещата със симпатизанти във Варна снощи са били забелязани стари седесари, които от 7-8 години не са се появяли на партийни срещи.

По време на пресконференцията, на която СДС обяви желание за обновление и преструктуриране на партията, бе демонстриран старият конфликт между двамата варненски депутати – ексградоначалникът на Варна Христо Кирчев и бившият кмет на Девня Димитър Димитров. Кирчев обвини Юруков и Димитров, че не са го поканили за срещата с варненски бизнесмени, а е научил за това от медиите. Журналист покани Кирчев да седне до колегите си на масата за брифинг, но той отказа като заяви: “Не съм дошъл тук за да ме обиждат. Това СДС тук аз съм го създавал”.