150 бесарабчета ще учат хора във Варна
150 бесарабчета ще учат хора във Варна / netinfo
150 бесарабски ученици и учители от училища с преподаване на български в Молдова и Украйна ще изкарат една седмица във Варна по покана на Фондация "Българска памет". Младите ни сънародници пристигнаха в морската столица днес, като визитата им тук е по повод 150-годишния юбилей от създаването на Болградската гимназия - първото българско средно училище в българските колонии в Бесарабия.

През следващата седмица децата ще имат възможност да слушат лекции по българска история, фолклор и обредни традиции, както и да учат български народни танци. Малчуганите ще гледат български филми и ще се запознаят с възможностите за продължаване на висшето си образование в България. Програмата предвижда и посещение на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, както и лекция по българска история във Великотърновския университет.

По данни на образователното министерство, през последните години се регистрира устойчив спад на броя кандидат-студенти от училищата с преподаване на български в Молдова и Украйна. Това е една от причините организаторите да търсят повишаване на интереса на българската общност там, както и актуализиране на държавната политика по отношение на българите зад граница.

Очаква се по обяд с децата, отседнали в курорта “Светите Константин и Елена”, да се срещнат кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ, и проф.Божидар Димитров, почетен председател на Фондация Българска памет.

За 11 часа бе насрочена среща на Б.Борисов и проф.Димитров с медиите. Тя обаче пропадна, тъй като в последния момент лидерът на ГЕРБ предпочете да поздрави участниците в Първия Велик събор на българите по света.