/ iStock/Getty Images
Акцията ще продължи и в следващите дни, тъй като са необходими по-големи количества кръв
Акция за даряване на кръв инициира кметството в омуртагското село Церовище.

Спешна нужда от кръв има млада жена, родила снощи чрез секцио в МБАЛ-Търговище. Това разказа кметът на селото Лейля Мехмедова. 

"30-годишната Айше Воденичарова е родила в здравното заведение първото си дете, след което получава усложнения и има спешна нужда от кръв. Младото семейство живее в Търговище, но е родом от Церовище, затова решихме да ги подкрепим", обясни кметът. 

От кметството апелират, който има възможност да дари в Търговище в "Отделението по трансфузионна хематология“ към МБАЛ. Отделението работи от 8:00 до 12:00 часа.

Мехмедова обясни, че има жители на селото, които са изразили готовност да дарят кръв и да подкрепят родилката и семейството ѝ в трудния момент. 

Акцията ще продължи и на 25 юли, както и в следващите дни, тъй като са необходими по-големи количества кръв. Приема се кръв от всички кръвни групи, добави кметът. Тя се надява акцията по кръводаряване да бъде подкрепена и от жители на съседните на Церовище села. 

Припомняме, че през миналата година родилка от Търговище също се нуждаеше от кръв. Акцията в подкрепа на Стела бе организира от ръководството на здравното заведение. 

Случаят бе показателен за солидарността на местното население и приноса на специалисти от няколко здравни заведения и на обществеността. 
Боряна Димитрова, БТА