/ iStock
С ритуал по издигане на знамената на площад „Независимост“ и приветствие от кмета на Община Омуртаг Ешреф Ешрефов започнаха днес (7 юни) проявите, посветени на Празника на Омуртаг,  Денят и на полета на втория български космонавт Александър Александров, роден в Омуртаг и вписал населеното място в космическата карта. 

„С вълнение и гордост отбелязваме Празника на Община Омуртаг и си спомняме полета на нашия съгражданин Александър Александров. Подвиг, с който записва своето име в космическата история на България, и добавя към името на Омуртаг „звездното градче“. Успехът му е пример за смелост и непоколебимост в преследването на мечтите. 34 години след полета на Александров, в Омуртаг все още пазим ярък спомен за успешната му мисия и ценим високо стореното от него. Стремим се и работим активно, за да бъдем достойни последователи на делото му, да съграждаме, да развиваме мястото, в което сме родени и сме избрали да живеем. Стараем се да създадем красива и уютна жизнена среда за жителите ни. Защото най-голямото богатство на една община - това са хората“, каза в приветствието си кметът и благодари на всички, които обичат Омуртаг и с усилията и с труда си допринасят за неговото развитие.

Своите поздравления към омуртагчани поднесоха народните представители от област Търговище Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова, както и областният управител на Търговище Станимир Парашкевов.

Празникът на Община Омуртаг се отбелязва за поредна година. На 28 април 2006 г. с решение на Общинския съвет е приета Наредба за символиката на Община Омуртаг, в която денят 7 юни е определен за Празник на общината. Датата е избрана неслучайно - на този ден през 1988 г. полита в Космоса вторият български летец-космонавт Александър Панайотов Александров – роден и израснал тук, и когото хората в зряла възраст помнят, а на децата се разказва за стореното от него, за да е пример за подражание.  

Молитва за здраве и благоденствие отправиха архиерейският наместник на Търговищката духовна околия ставрофорен иконом Славчо Проданов и районният мюфтия в Търговище Назиф Расимов.

Тържествата продължиха с празничен концерт, в който участваха Духовият оркестър при Община Омуртаг с диригент Душко Ангелов, състави от Народното читалище „Отец Паисий – 1870“ и Народното читалище „Шафак – 2001“ в Омуртаг, както и възпитаници на ОУ „Д-р Петър Берон” от село Плъстина.

През целия празничен ден на градския стадион и в спортната зала на ОУ „Христо Смирненски“ в града се провеждат общински състезания по футбол, волейбол и лека атлетика за ученици от пети до седми клас. В надпреварите участват отбори от четири общообразователни училища. След финалните игри победителите ще бъдат наградени с предметни награди и грамоти от кмета Ешреф Ешрефов. 

Историческият музей в Омуртаг е отворен за безплатни посещения през целия ден. В Обредния дом е експонирана акварелна изложба на местния художник Ниязи Хасан. Подредените творби могат да бъдат разглеждани до 20 юни. 

Тази вечер, от 20:00 часа, ще има концерт на изпълнители от музикална школа „New Voices“ в Търговище. Той ще бъде последван от музикално-танцовия спектакъл „Осмото чудо“ на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“, със солисти Албена Вескова - вокал, и човекът-оркестър Веселин Кузмов – гайда.

Празнична заря ще озари небето над звездното градче Омуртаг в тържествения за жителите му ден.
БТА