/ iStock/Getty Images
Готова е програмата за отбелязването на Деня на Омуртаг – 7 юни, информираха от местната община. Датата е свързана с полета на космонавта Александър Александров, роден и израснал в града. Проявите в празничния ден ще започнат в 10:30 часа на площад „Независимост“ с ритуал по издигане на знамената. 

Кметът на общината Ешреф Ешрефов ще приветства жителите на региона. Програмата включва празничен концерт, в който ще участват Общинският духов оркестър, фолклорни състави при Народно читалище „Отец Паисий -1870” в Омуртаг и Народно читалище „Шафак - 2001" в Омуртаг. Песни и танци ще представят и възпитаници на Основно училище „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина.

Празникът на община Омуртаг се отбелязва за поредна година. На 28 април 2006 г. с решение на Общинския съвет е приета Наредба за символиката на Община Омуртаг, в която денят 7 юни е определен за Празник на общината. Датата е избрана неслучайно, на този ден през 1988 г. полита в Космоса вторият български летец-космонавт Александър Панайотов Александров, човекът който добави към името на Омуртаг – „космическия град“ и когото в родния край наричат с уважение, почит и признателност „Бате Сашо“.

От 20:00 часа започва концерт на изпълнители от музикална школа „New Voices“ от Търговище. Честванията ще завършат с музикално-танцов спектакъл „Осмото чудо“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, със солисти Албена Вескова - вокал и Веселин Кузмов - гайда.

Историческият музей ще бъде отворен за безплатни посещения през целия ден. 

В рамките на празника на градския стадион ще се състоят общински състезания по футбол, волейбол и лека атлетика за ученици от пети до седми клас. В надпреварите ще участват отбори от четири общообразователни училища.

По традиция кметът Ешрефов обяви деня за неучебен за всички ученици от общината.
БТА