кола катастрофа
кола катастрофа / iStock/Getty Images
Намаление на броя на тежките катастрофи и на загиналите в тях граждани отчитат за полугодието на тази година в сектор "Пътна полиция" на Областната дирекция на МВР в Търговище.

По-голямата част от пътните инциденти са възникнали при суха пътна настилка и през светлата част на денонощието, информират от пресслужбата. На територията обслужвана от ОД на МВР-Търговище са регистрирани 17 тежки катастрофи с 3-ма загинали и 24 ранени в тях.

България е водач в ЕС по спад в броя на жертвите на пътя за миналата година

В сравнение със същия период на 2020 г. се наблюдава намаление на тежките пътни произшествия с 4, намаление на загиналите в тях граждани с 3-ма, и увеличение броя на ранените с двама. За шестте месеца са регистрирани общо 158 транспортни произшествие с материални щети, срещу 154 през 2020 г.

Анализът на пътния травматизъм сочи, че инцидентите са причинени най-вече от управление с превишена и несъобразена с пътните условия скорост, в много от случаите - в съчетание с нарушаване правилата за движение от пешеходци, неправилните маневри, отнемането на предимство, управление на превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи, употребили алкохол.
БТА