Стара Загора
Стара Загора / DarikNews.bg
Над 2.5 млн лева е дефицитът на общината към изпълнението на бюджета-хората спряха да плащат местни данъци, бизнесът не заплащаше дължимите такси. Икономическите последици от периода на коронавируса и извънредното положение, са много сериозни, не само за общината, но и за бизнеса, хората и средата, в която живеем.

Община Стара Загора обаче ще трябва да се справи с бюджета, с който разполагаме, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на среща с бизнеса, част от поредицата „Капитал Градове“.

До следващата година, ако няма втори пик на заболяването, може да преодолеем последствията, прогнозира Тодоров.

На срещата той коментира и една от най-важните за региона теми-бъдещето на комплекса „Марица изток“ като подчерта, че от особено значение е, хората да запазят работните си места.

„Ще пострадат и съседни на нас области, така че ние трябва да привлечем бизнеса в Стара Загора,  да се направим голяма Индустриална зона, която да е разположена в близост до града.

Важно е обаче държавата да помисли за облекчения на бизнеса, който ще инвестира, в противен случай София и Пловдив ще продължат да привличат кадри и бизнес.

Необходима е регионална политика, но и държавна стратегия, за да привлечем инвеститори към Старозагорския регион. Не може да разчитаме на инерцията, трябва  да има конкретно набелязани държавни мерки, да се изгради инфраструктурата, за да може бизнесът, който иска да инвестира да има основание да остане тук“.

Преди дни се сформира консултативния орган към МС за Зелената сделка, припомни старозагорският кмет и посочи, че предстои на него да бъдат представени регионалните предложения по темата. Сделката не трябва да бъде само пари срещу срокове, а да поискаме от Европа зоните, които обособим, да имат специален статут, да има специални условия за работа. Важно е страната ни да предлага по-добри условия за бизнеса от съседните държави, е мнението на кмета Тодоров.

Към момента няма интерес към летище Стара Загора, коментира той и друга важна за града ни тема и обясни, че в ОУП то ще остане със статут на летище, за да може при бъдещ инвеститорски интерес да се развива като такова.

Бизнесът в региона не може да бъде изключен от глобалния, който беше засегнат от коронавируса и кризата, причинена от него, но ни завари частично подготвени по отношение на поръчки и гъвкавост, коментираха представители на старозагорския бизнес по време на срещата „Капитал Градове“.