Жените четат три пъти повече от мъжете
Жените четат три пъти повече от мъжете / Д.Бобева

Жените в Казанлък четат три пъти повече от мъжете.
До този извод са стигнали местни библиотекари от общинската библиотека "Искра" по време на анализ на анкетни карти, направени в рамките на Националната библиотечна седмица и поредната кампания "Четяща България".
В анкетите са участвали 201 от читателите на библиотеката, което е едва 5% от нейната читателска аудитория.
Според данните най- многобройна е читателската публика в пенсионна възраст, където преимуществено се четат вестници, периодика и на трето място художествена и научна литература. Окултните книги, историческите и научно фантастичните четива също се радват на широк чичателски интерес, следвани от здравни и женски теми.
Като любими книги от детството си участниците над 20 годишна възраст в проведената анкета посочват книги- класика: Български народни приказки, приказките на Андерсен и Ангел Каралийчев, Марк Твен и неговият "Принцът и просякът", Робинзон Крузо" на Даниел Дефо .
Психологическият наръчник "Изкуството да бъдеш бог" е книгата, която читателите на казанлъшката библиотека "Искра" посочват като книгата, която ги е променила. В конкуренция с нея са други две книги от новото време: "Войната на тоалетната чиния" и "Шифърът на Леонардо". Соченият за патриарх на българската литература Иван Вазов оглавява класацията на предпочитаните автори от казанлъшките читатели на библиотека "Искра".
След него са Димитър Димов и Димитър Талев, Паолу Коелю, Елин Пелин, Джон Гришам, Сандра Браун , Йордан Йовков, Ботев Стайнбек, Дюма, Достоевски и Толстой.
В рамките на Националната библиотечна седмица новите читатели на казанлъшката библиотека "Искра" са малко над 200, сред тях 30-тина са деца до 15 годишна възраст.
От 1 до 4 пъти средно месечно се посещава от читателите на Казанлък местната библиотека. Тя пази над 305 хиляди тома библиотечни документа.