Засега сирийските бежанците не са проблем от епидемиологична гледна точка
Засега сирийските бежанците не са проблем от епидемиологична гледна точка / ПРЕС ТВ

Нашата роля е да спрем фалитите на болници- общински и тези, в които се лекуват близо 90% от населението на страната. Големият въпрос е защо „тежката артилерия" на ГЕРБ не успя да спре този процес, въпреки откраднатите 1.4 млр. лева.

Това коментира при посещението си в Казанлък министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя посети Многопрофилната болница в града, за да разгледа на място изцяло реновираните болнични отделения, със средства по ОП „Регионално развитие". Цялостните ремонти са на стойност близо 7 милиона лева, в двата етапа на програмата.

Кадровото обезпечаване и все по-хроничната липса на лекари и среден медицински персонал са най- сериозният проблем за здравното заведение, коментира още министър Андреева, след срещата си с медицинския управител на болницата в Казанлък д-р Кети Маналова- Владкова.

По думите й, този процес не е само български и няма как да се спре. Отварянето на границите и възможността лекарите да намерят по-атрактивно заплащане в други страни, е основна причина за това.

Не можем да въведем разпределението и районирането отново, но търсим варианти за атрактивни форми за привличане на младите лекари в по-малките болници, увери още здравният министър.

Д-р Андреева бе категорична, че на етапа няма проблем от епидемиологична гледна точка с наплива на сирийски бежанци към страната ни. Профилът на заболяванията на емигрантите не е по-различен от този на останалите пациенти в нашите болници, с изключение на децата до 5 години, които боледуват по-често, каза тя. Въпреки това здравните заведения в страната имат към момента готовност да приемат бежанци, ако това се наложи.

В Казанлък министър Андреева коментира и Доклада на Световната банка за България, в частта за здравеопазването. По думите й, минем ли 10% за здравна вноска, това би било катастрофално.

По време на визитата си в Казанлък министър Андреева бе придружавана от кмета на Казанлък , депутати от БСП и ДПС от региона, както и от областния управител на Стара Загора Живка Аладжова и от председателя на Областния съвет на БСП Васил Самарски.

Утре министърът на здравеопазването ще посети Стара Загора.