Паметник на Пейо Яворов
Паметник на Пейо Яворов / НЧ Асклепион
52-то издание на Яворови януарски дни започва от 17:00 часа  в Чирпан със запалване на огъня на Яворовата поезия от Георги Зъбчев, зам.-председател на Фондация „Яворов“. Огънят ще бъде пренесен до паметника в парк „Яворов“ от шест изявени чирпански деца.

Началото на тържествената Яворова вечер е от 18:00 часа във Военен клуб като слово за поета ще произнесе Мирела Иванова. Доц. Милкана Бошнакова ще представи премиерата на книгата „Непознатият Яворов“, а в поетичната вечер ще участват Мирела Иванова, Виолета Христова, Ана Цанкова, Костадин Филипов, Михайло Свидерски. Първата вечер ще завърши с концерт на ансамбъл „Гоце Делчев“, София.

Научна конференция на тема „Яворов в Златорог“, с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ръкьовски и проф. Димитър Михайлов, ще се проведе на 14 януари. В изложбена зала „Георги Данчов-Зографина“ ще бъде открита изложба на старозагорски художници. От 17:00 часа е премиера на стихосбирката „Приближаване до взрива“ на Атанас Капралов, час по-късно започва акустичен концерт на група „Точка Бг“.

На 15 януари, от 14:00 ч. в къща музей „П.К.Яворов“ ще се състои премиера на сборник с отличени конкурсни творби „В часа на синята мъгла“. След това ще бъдат обявени резултатите от два национални конкурса-литературният „И ти си в мене- ти, родино моя“ и за рисунка -“Недорисуван свят“, който е в памет на Василия Стоилова.

От 18:00 часа във Военния клуб е постановката на ДКТ „Васил Друмев“ Шумен – „Нирвана“.

Организатори на Яворовите януарски дни са Община Чирпан, Къща музей „Пейо К.Яворов“ и Фондация „Яворов“ .