Зам.-министър Радев: Утилизация на полигона не се извършва. Не ни вярвайте-проверявайте.
Зам.-министър Радев: Утилизация на полигона не се извършва. Не ни вярвайте-проверявайте. / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Над 20 хиляди тона боеприпаси трябва да бъдат утилизирани. Конкурсът за утилизация вече е обявен, а боеприпасите ще бъдат унищожени в Русе и край Габрово, информира зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той присъства на честването по повод 40-годишния юбилей от създаването на полигон Змейово.

Утилизация на полигон Змейово не се извършва, за пореден път увери той. „Това е истина и ви го казвам освен като зам.министър и като специалист по боеприпаси. Няма да го повтарям повече".

По повод искането на гражданската инициатива „За чист въздух на Ст.Загора" полигонът да бъде затворен, заради подозренията, че е основен замърсител на въздуха в района, Радев отговори така:"приветствам всички граждански инициативи, така че сме зад тях. Но не сме зад тях, затова че полигонът замърсява. Няма такова нещо, и за да не ви го доказваме, ние ви казахме обратното-ето ви го полигона, всичко е открито, вие проверявайте, не ни вярвайте. Премиерът каза-има ли причина, аз го затварям.
Това поделение няма тайни от обществеността. Ние направихме и следващата крачка-всеки вече може да получи достъп до информация за фирмите, които имат дейност на територията на полигона".

Замминистър Радев Утилизация на полигона не се извършва Не ни вярвайтепроверявайте
netinfo

Централният полигон е създаден на 1 октомври 1970 година. Първият изстрел със 100 мм полево оръдие БС-3 е произведен на 23 юли 1973 година.