/ Община Стара Загора
Община Стара Загора и Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата и Клуб на работодателя, организират за шести пореден път Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2018.

„Общината организира форума, всичко останало се дължи партньорите ни особено на Търговско-промишлена палата Стара Загора, която създаде връзките с бизнеса.

Благодарение на това взаимодействие организирахме и срещата с министъра на образованието Красимир Вълчев, където бяха дадени добри предложения и надяваме се, ще се превърнат в решения“, каза пред журналисти Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. 

По думите й, най-важната цел на Панорамата е да се въздейства върху седмокласниците и най-вече върху родителите им, които най-добре влияят при избора на професионално образование.

Затова за пръв път тази година се организира Ден на отворените врати на 14-ти април, събота, в който ученици и родители ще могат да влязат в различни предприятия в Стара Загора, за да видят на място и в директен контакт да разберат дейността и перспективите пред определените професии. „ Контактът се осъществява благодарение на партньорите ни, това е надграждане на постигнатото“, обясни Сотирова.

Според Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, Общината вече шест години подкрепя Областната панорама. Партньорството с бизнеса пък помага за да се представи професионалното образование в областта и ученици, и родители да направят информиран избор.

„Всички търсим нови елементи, за да решим основния проблем на бизнеса в региона-липсата на професионални кадри“, каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора.

Той съобщи, че на срещата с министър Вълчев са представили пакет с предложения за развитие на професионалното образование, които се надява да бъдат претворени в управленски решения. 

Припомни, че Стара Загора е лидер във въвеждането на дуалното обучение по проекта ДОМИНО, а съвместната работа е пътят, по-който трябва да се върви и вече има резултати.

Стоилов съобщи още, че т. г. на Панорамата професионалните гимназии ще се представят заедно със своите партньори от бизнеса. Така децата от седми клас и родителите им ще могат да видят къде могат да учат и да работят.

В инициативата за отворени врати са представени предприятия от различни сектори на индустрията в Стара Загора, в които се развива и дуално обучение. Той съобщи, че има голям интерес към него и Професионалната гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“ също  се включва в партньорство с две дървообработващи предприятия.

„Трябва да бъде събуден интереса към професионалното образование чрез създаване на механизми затова“, обясни Иванка Сотирова. Според нея трябва да бъде осигурен достъп до предприятията за учениците, които се обучават по съответната специалност, те да работят там и да бъдат допълнително мотивирани с различни стимули.

Архитект Банко Банов, председател на Клуба на работодателя, подчерта, че най-важно е участието на родителите и ученици при избора на професионално училище. Според него Областната панорама е полезен форум, така трябва да се подбират професионалните кадри.

Панорамата ще се проведе на 13-ти април в Зала за художествена гимнастика на Община Стара Загора, ул. „Ген. Столетов“ 62.  Общо 20 Професионални гимназии и средни училища от градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево, Мъглиж, Гълъбово, Павел баня, Гурково и Николаево ще представят своите учебни заведения чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, модели и рекламни материали.  Заедно с тях ще се представят и фирмите, с които училищата си партнират. На място ще бъдат и кариерни консултанти от Община Стара Загора. 

Фирмите, които ще отворят вратите си за посещения на 14-ти април в Стара Загора са: комплекс  „Сити“ и ресторант „Бизар“, членуващи в Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, което е партньор на ПГОХ „Райна Княгиня“, „Хранинвест - Хранмашкомплект“ АД, - партньор на ПГМТТ "Н. Й. Вапцаров",  „Оскар Рюег България“ ЕООД и „Ате пласт“ ООД - партньори на ПГЕТТ "Г. С. Раковски",  „Стандард Профил България“ ЕАД -партньор на ПГЕ „Джон Атанасов“,  „Средна гора“ АД (до 13 ч.) и „Мебели Ивекс“ ООД -партньори на ПГСД "Н. Ранчев", Стара Загора.

В Деня на отворените врати от 11.00 до 13.00 часа ще бъдат отворени всички професионални гимназии и ще информират родители и ученици за посещенията в предприятията.
Община Стара Загора