/ netinfo
Детските площадки, спортните съоръжения и кътовете за отдих продължават да са обекти на вандалски прояви. Нанесените щети от недобросъвестни граждани са за хиляди левове.

Масово се чупят вратички на детски площадки, оградни фризове, фрагменти на катерушки и пързалки, алармират от звено „Озеленяване и комунални дейности“ на Община Стара Загора.

Разбира се, има и амортизация, която е неизбежна, но е в далеч по-малки стойности от съзнателното рушене, споделят служителите. Те са петима, опитват се да обхванат всички проблемни места в града.

детска площадка
netinfo

Демонтирани са най-опасните беседки и люлки на ул. „Христо Ботев“ и „Стара планина“, в кв. „Зора“, ремонт е извършен и на покриви, грижи са положени и за съоръженията на ул. „Света Троица“ №61, бул. „Цар Симеон Велики“ №286 и на ул. „Майор Кавалджиев“ №105“, каза инж. Методи Губеров, който е част от групата на „ОКД“.

детска площадка
netinfo

Служителите са разработили и свой вариант на конструкция за укрепване на окачването на вратичките и пантите, които са най-често жертва на набезите.  Така се намалява и значително времето за демонтаж и монтаж, което според служителите също е важно. За миналата година са оправени 47 вратички на 14 детски площадки, има и още толкова готови за монтаж, 157 фриза са доставени и боядисани от екипа. По-широки гредички са поставени на катерушките в кв. „Железник“, на ул. „Никола Петков“ и в Станционната градина. Предстои да се подменят и още.

детска площадка
netinfo

Неразумно се експлоатират и люлките за най-малките, тъй като често се ползват от младежи. На местата, където липсват указателни табели с препоръчителната възраст за експлоатация, ще бъдат поставени надписи в най-скоро време.

детска площадка
netinfo

Групата към звеното се занимава и с ремонт на пейки и спортни площадки. „185 линейни метра счупени фрагменти и фризове сме положили до момента. Подменяме оградни пана и настилка на спортните кътове. Опитваме се да бъдем полезни навсякъде, където има нужда. Радваме се, че повечето хора правят забележки, подават сигнали и се стараят да опазят направеното от общината и да го използват с удоволствие“, обясниха от „ОКД“.

детска площадка
netinfo


В проекта за Бюджет 2019 има заложени 100 хил. лева за изграждането на нови кътове за игра и спорт.