радио микрофон
радио микрофон / Thinkstockphotos
Поредната беседа от инициативата "Приказки за Стара Загора" е посветена на Радио Стара Загора, което е първото извънстолично радио.Разговорът отоново е в "Колобри на бирата" на "Митрополит Методи Кусев №1" и ще се проведе от 19:30 часа на 25 февруари.

Историята на радиото започва на 13 декември 1927 г., а редовните емисии на Радио „Стара Загора“ стартира на 21 май 1936 г. и остава единствената регионална радиостанция на територията на Южна България до 1955 г., когато започва излъчване Радио „Пловдив“.Радио „Стара Загора“, една от първите радиостанции на България, днес излъчва модерна регионална информационно-музикална програма от 6:00 до 24:00 часа, като всеки четвъртък излъчва собствена програма по „Хоризонт“ – от 4:05 до 6:00 ч., в предаването „По първи петли“.

Радиото съхранява една от най-богатите музикални колекции в страната, наброяваща над 50000 заглавия в областта на народната музика, благодарение на звукозаписното си студио, в което в продължение на много години са записани много певци, изпълнители, оркестри и състави. Повече за историята на радиото ще разкаже неговият главен редактор Здравко Георгиев. По време на събитието гостите ще имат възможност да видят архивни кадри от миналото на радиото.

Събитието с безплатен вход. 

Форматът "Приказки за Стара Загора" цели да популяризира културно-историческото минало на Стара Загора в периода след Освобождението чрез провеждането на безплатни тематични беседи в неформална обстановка. Лекторите са личности, които са посветени в темите и могат да ги представят по интересен и увлекателен начин. До момента са се провели събития, посветени на туристическото дружество "Сърнена гора", Държавен куклен театър - Стара Загора, на старите къщи в града, Държавна опера - Стара Загора и за хранилището на Националният филмов център.