Успешна година ще отчете НЧ „Искра - 1860 в Казанлък
Успешна година ще отчете НЧ „Искра - 1860 в Казанлък / netinfo

Успешна и благодатна на събития 2011 година ще отчете Настоятелството на НЧ „Искра - 1860" в Казанлък пред своите членове. На 12-ти март от 17:00 ще се проведе 148-то Редовно общо отчетно събрание на 151-годишната културна институция. 230 са общо проявите на читалищните формации. Участията на близо 450-те възпитаници и представители на състави в концертни програми извън читалищните са 112. Една трета от тях представляват самостоятелните изяви на съставите. 24 са участията им в Национални и Международни конкурси и Фестивали.

Гордост за Читалище „Искра" са отличията-65 са получените награди, горда е зам.-председателят Веска Кирилова. Тя припомни неповторимите концерти на НЧ „Искра" по повод 45 години Ансамбъл за народни песни и танци „Искра", 55 години Школа по изкуствата „Е. Манолов", 30 години Балетна школа и Ансамбъл „Грация" и 55 години живот в танца на Алла Ангелова, 15 години Вокална група „Искрица" - „Празник без предели" и Коледния концерт-спектакъл.

Като Специализирано училище по музика и изкуства определи 55-годишната Школа „Емануил Манолов", художественият ръководител и диригент Стефка Денева. Нейни възпитаници днес са в Питсбърг, Виена, Берлин, Брюксел, Париж, Лондон. Десетина са приетите студенти във висши учебни заведения за 2011 година, четирима от тях са от Ансамбъл „Искра". Еталон във фолклорното изкуство - така колегите в страната определят танците на представителния Ансамбъл „Искра", подчерта сравнението, което ползват българските фолклористи, главният художествен ръководител Цветан Цочев. По думите на Мая Стоянова-художествен ръководител на Младежката театрална студия изкуството се състои в работата с децата и младите хора.

Най-малките възпитаници днес са на 3 години и са във Вокалната група „Искрица", а най-възрастните на 72 години - в Смесен хор „Петко Стайнов" и Вокална група „Севтополис".