Удължават срока за изграждане на Регионалното депо
Удължават срока за изграждане на Регионалното депо / Dariknews.bg, архив

Срокът за изграждане на Регионалното депо за битови отпадъци ще бъде удължен. Това обяви пред Дарик кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Според договора депото трябваше да е готово до юли 2015 г. То се изгражда по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № DIR 5112122-С007, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г."

Заради спирането на средствата по оперативната програма обаче ще бъде подписан анекс, който удължава срокът за изпълнение до края на 2015 г. Стойността на договора за изграждането му е 32,5 млн.лв. с ДДС и включва като подобекти Регионално депо за неопасни отпадъци, Общински център за рециклиране и Инсталация за сепариране и закрито компостиране.

Бенефициент е Община Стара Загора, а партньори са общините - Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Твърдица, Чирпан и СНЦ „Регионално сдружение за управление на отпадъците - Стара Загора".

Избраният изпълнител чрез открита процедура за обществена поръчка е ДЗЗД „Иринополис" гр. София, който включва 4 фирми с опит в строителството на депа за отпадъци - „Водстрой 98" АД, „Трейсгруп" Холдинг, „Енергоремонтстрой" и „Инфраструктурно строителство".