Ученици от ПГЕ „Джон Атанасов”  впечатлиха в Страсбург
Ученици от ПГЕ „Джон Атанасов” впечатлиха в Страсбург / netinfo

Отлични впечатления оставиха в младежкия европейски парламент учениците от ПГЕ „Джон Атанасов" в Стара Загора. Отборът на гимназията бе в Страсбург като победител в регионално състезание по програма „Евроскола".

Домакин на надпреварата за областите Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Смолян тази година бе Пловдив. Пред 10 членно жури, съставено от работещи в информационните центрове на европейския парламент, всеки от тимовете защити своята теза по определен проблем, свързан с младежта и европейския съюз. Участваха общо 20 училища от четирите области, а всеки отбор бе съставен от пет души.

В състезанието тази година Стара Загора бе представена от тимовете на ПГЕ „Джон Атанасов", ГПЧЕ „Ромен Ролан" и ПГОХ „Райна Княгина". Изложенията на всички са правени най-напред на английски, а след това на български.

„Журито остана впечатлено от познанията на нашите ученици по английски, както и от факта, че не използваха заучени фрази. Те на практика участваха без подготовка, защото получихме доста късно съобщението за състезанието. Така имаха само 30 минути преди самия дебат да помислят върху тезата си", разкри главният учител в ПГЕ „Джон Атанасов" Валентина Спасова.

Заедно с петимата участвали в състезанието в Пловдив за Страсбург пътуват още 19 ученици от гимназията и двама ръководители.

Общо участниците по програма „Евроскола" в Страсбург тази година са 466 от 21 държави. Всички те са се включили в парламентарна сесия на младежкия европейски парламент на 19 април, като са били разделени на 6 работни групи с по 4 представители от всяка участваща страна.

Темите, разисквани от младежите тази година са околна среда и възобновяеми енергийни източници, свобода на информацията и гражданска култура, 2013 година - европейска година на гражданите, бъдещето на Европа, селскостопанска политика и миграции и интеграция.