/ БТА
Според номерата на сандъците, боеприпасите са българско производство от 1976 до 1980 година
Служители на Община Чирпан са открили 14 сандъка с учебни ръчни гранати и противопехотни мини в подземие на общинската сграда.

Това каза пред журналисти кметът Ивайло Крачолов. Той посочи, че според номерата на сандъците, боеприпасите са българско производство от 1976 до 1980 година. Сандъците са намерени при почистване на подземия в сградата на администрацията, в помещения, в които не е имало достъп в последните няколко десетилетия.

"Тъй като ни предстои голям ремонт за енергийна ефективност на сградата, трябва да има достъп навсякъде за изпълнителите. Служители на Общината се натъкват на заключено помещение.

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че откритите боеприпаси са учебни. След направен оглед на място военнослужещите установиха, че това са учебни гранати и противопехотни мини, безопасни за жителите на общината.


Евакуираха Община Чирпан заради намерени боеприпаси

"В момента тече проверка, която ще констатира каква е причината да са тук. Партидните номера на сандъците обозначават време на производство 1980-1976 година. Ще се констатира по партидни номера кога и как са предадени и защо са тук", посочи кметът.

Кметът обясни, че е уведомен веднага и е действано по протокол. „Уведомихме Районното полицейско управление, Областна дирекция на МВР и Областният управител и Министерство на отбраната“, заяви Крачолов. Той изказа благодарност към военното министерство, което е действало бързо.

„Дойде специализирано подразделение на Министерство на отбраната, което констатира и описа намереното“, добави кметът. 

Работещите в сградата на Община Чирпан бяха евакуирани

Учебните боеприпаси са иззети и транспортирани в района на Втора механизирана бригада в Стара Загора.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА