Трудова борса за безработни военни и техните семейства
Трудова борса за безработни военни и техните семейства / netinfo

За четвърта година Агенция по заетостта към Дирекция "Бюро по труда"Стара Загора организира Трудова борса. Тази година инициативата е насочена към военните служители и е под надслов : "Заедно успяваме " "Военен талант - гражданска професия". В сградата на ДНА се събраха бивши и настоящи военни, както и техните семейства.

В трудовата борса се включиха 15 фирми - представители на Клуба на работодателя , които предлагат работа на напусналите армията военнослужещи, както и на безработни членове на техните семейства. Свободните работни места са в сферата на застраховането, инженерните специалности и работническите професии.

150 свободни работни има и във Втора Тунджанска лека пехотна бригада. Желаещите да започнат работа в поделенията обаче са много повече. От командването на бригада уточниха, че е с приоритет се ползват старозагорските кандидат-военни. Идеята е чрез наемане на безработни от региона  да се стимулира местното икономическо и социално развитие.

"Целта е да направим директна връзка между работодателите и безработните. Така се подпомага и процеса на социална адаптация на военнослужещите, напуснали Българската армия", каза в интервю за Дарик радио началникът на "Бюро по труда" в Стара Загора Георги Гьоков.

Към момента в "Бюро по труда"Стара Загора има регистрирани около 4 100 души, което представлява по-малко от 5% ниво на безработица в града при близо 83 хиляди души икономическо активно население.

Трудовата борса се организира в партньорство с Изпълнителна Агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" - ЦИСО Стара Загора .