/ ThinkStock/Getty Images
Световният ден на социалната работа - 19 март - е ден, в който в глобален мащаб социални работници, студенти и преподаватели в тази област, отбелязват значимостта  на социалната работа като професионална дейност и образование, съобщиха от университета.

Дистанционното обучение в Тракийски университет стартира успешно

Предизвикателствата, пред които е изправено обществото ни в момента са големи, тежки, трудни и необичайни.
Социалните работници са хората, които  всеки ден демонстрират своята отговорност, дисциплина, отдаденост и саможертва.

По повод световния ден на социалната работа, катедра „Социални дейности“, Медицински факултет, като член на Европейската асоциация на училищата по социална работа, заедно със студентите от специалността  разработиха, анализираха и потърсиха отговор на актуални проблеми от сферата на социалната работа. 

Доброволци от Тракийски университет в помощ на египетските лешояди (СНИМКИ)

Студентите от първи курс потърсиха възможности за преодоляване на стигмата в обществото по отношение на социалния работник
. В рамките на своето проучване те анализираха причините за съществуването на стигма по отношение на професията, реализираха видео - интервюта и предложиха иновативни решения за преодоляване на проблема.

Второкурсниците очертаха професионалния профил на съвременния социален работник. От своите проучвания те изведоха значимостта на социалната работа и възприемането ѝ като една изключително важна и престижна подпомагаща професия.

Тракийски университет преминава към онлайн-форма на обучение

Очертаха някои от принципите на социалната работа - солидарност, защита на правата, цялостност и самоопределение, справедливост. Студентите от трети курс се фокусираха върху обучението по социална работа и практическата реализация на специалистите.

В рамките на своите проучвания те поставиха фокус върху  позитивите от задълбоченото изучаване на медицински дисциплини, което се осъществява в рамките на обучението по специалност „Социални дейности“ в Медицинския факултет на Тракийски университет.

Студенти от Тракийския университет помагат за прегледи в Спасителния център (СНИМКИ)

Западните изследователи определят социалната работа като професията на ХХІ век и днес, повече от всякога се доказва нейната практико-приложна роля в съвременното общество.