Стоматолози: Няма стратегия за денталното здраве
Стоматолози: Няма стратегия за денталното здраве / DarikNews.bg

Монополите в здравеопазването са един от проблемите, които стоят пред стоматолозите. Поради тази причина от Националното сдружение на българските зъболекари имат идея за създаването на Камара на зъболекарите.

Като друг основен проблем те посочиха здравноосигурителната каса като организация.
„Тя е абсолютно национализирана. Нашите пари се ползват от държавата, а не конкретно за здравеопазване", коментират денталните специалисти.
Те допълниха, че професията им не е регламентирана добре като финансово осигурена.

„В момента сумата на човек за зъболекарски услуги на година е около 15 лева. Профилактиката е напълно изключена. Финансира се ваденето на зъби, плащат се две пломби от нискокачествени материали, които са се използвали в миналото. Поради тази причина пациентите са принудени да доплащат. Няма реална профилактична програма", допълват от сдружението.

От там са внесли проект в Министерството на здравеопазването за създаване на фонд „Профилактика на дентални заболявания". В документа е описано как да се създаде и как да се финансира.

От Сдружението са категорични, че в момента няма стратегия за денталното здраве.
Зъболекарите се събраха на форум, който се провежда днес и утре на Старозагорските минерални бани.

По-рано днес стоматолозите откриха паметна плоча на старозагореца д-р Михаил Елмазов- първият професионален зъболекар в България. Тя е финансирана от д-р Анатоли Кънев, който е избран за зъболекар на 2013 година.