Старозагорци даряват камбани на църква в Одрин
Старозагорци даряват камбани на църква в Одрин / снимка БТА
На Кръстовден в Одрин ще бъде открита възстановената българска църква”Св.Константин и Елена”. Старозагорци ще дарят на храма три камбани, като парите за тях са събрани чрез дарения.

От май до сега по сметка са постъпили 8 200 лева, като необходимата сума за трите камбани е 9 600 лева. Пълната сума е събрана, благодарение на Съюза на Тракийските дружества в България , които са предоставили 2 000 лева.

Първите участници в дарителската акция са “Зонта клуб”.Те са дарили 1 500 лева за 40-килограмовата камбана. Бизнесменът Николай Далаков е изплатил втората по големина камбана. За нея г-н Далаков е дарил 3 000 лв.

”Много родолюбиви граждани, фирми и организации дариха средства за най-голямата камбана на църквата. Сред тях са бургаското Тракийско дружество и сливенска фирма. Ние сме благодарни дори на онези, които заделиха и по едно левче за тази благородна кауза”, каза председателят на Тракийското Дружество “Одринска епопея” Петра Мечева. Всеки дарител ще бъде почетен със свидетелство , допълни Мечева. Тя не скри огорчението си, че трите камбани няма да бъдат осветени в Стара Загора.

Камбаните са изработени от пловдивска фирма. Те ще бъдат превозени до Свиленград, където организаторите са предвидили тържество по тяхното изпращане в Одрин. В църквата “Св. Константин и Елена” ще бъде монтирана само 180-килограмовата камбана , тъй като все още храмът няма изградена камбанария.

В момента организаторите от Тракийското дружество търсят спонсор за превоза на 300-килограмовите камбани от Пловдив до Свиленград.

Църквата “Св.Константин и Елена” в Одрин е построена през далечната 1869 година. Преди няколко години по инициатива на старозагорската Тракийска организация и тракийци от цялата страна е възстановена и другата българска светиня-църквата “Св.Георги”.