Стара Загора - един от най-четящите градове
Стара Загора - един от най-четящите градове / Община Стара Загора

Откриването на втора книжарница „Приятели" в Стара Загора събра днес почитатели на книгата в центъра на града. Гост на тържествения водосвет и пръв клиент бе кметът на града Живко Тодоров. Той заяви, че е особено доволен, тъй като откриването на книжарница означава, че Стара Загора чете и старозагорци имат висок интелект.

„Много хора днес се насочват към новите технологии, включително и четене на книги в Интернет. Но съвсем различно е да хванеш книгата с ръце и да я разлистиш, да усетиш аромата на хартията. Книгата не е изчерпана, тя е все по-актуална, защото дава знание и развива ума и въображението", заяви Тодоров. По думите му, той неслучайно се е отзовал на поканата, тъй като според него, това е голямо събитие за Стара Загора.

Градоначалникът обсъди със собствениците на веригата и издателството възможностите за участие в Нощта на изкуствата и бъдещо сътрудничество за откриването на Алея на книгата през юни 2013 г.

Живко Тодоров сподели още, че в малкото си свободно време, за разтоварване обича да чете криминални романи. Като пръв клиент на книгопродавницата той си закупи пълната колекция от пет тома разкази от всепризнатия майстор в жанра Реймънд Чандлър.