Проект проучва работещите НПО в Стара Загора
Проект проучва работещите НПО в Стара Загора / Dariknews.bg

Клуб "Отворено общество" ще направи опит да установи какъв е броят на активно работещите неправителствени организации в Стара Загора. Това ще стане с помощта на шестмесечен проект, изпълняван от организацията в периода юни-декември тази година.

Стойността на проекта, който се нарича "Селфи 2015. Върховенство на гражданството", е 5365 евро, а средствата идват като безвъзмездна помощ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това е третият проект на клуб "Отворено общество" финансиран по този начин. Предишните два са "Общество на граждани и поети" и "Неутъпкани пътеки до отворени врати" като общата стойност на трите е 47 455 евро.

Според последните данни у нас има над 40 граждански организации.

"От една страна броят на организациите непрекъснато расте, но не със същите темпове се развива потенциалът им да упражняват влияние върпу обществените процеси. Картината на гражданското общество в България не се променя с нищо, гражданските организации все още са непознато лице в обществените организации", коментира Лена Драголова от клуб "Отворено общество".

Целта на проекта е да се стимулира включването на активното гражданство в дейностите на неправителствените организации. Като част от проекта ще бъде съставена анкетна карта за проучване на опита и добрите постижения на всяка една от организациите в Стара Загора. Именно тя трябва да даде най-точен отговор на въпроса колко и какви са този тип организации в града и по какви теми работят.