Представят книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“
Представят книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ / Община Стара Загора

На 22 февруари, от 17.00 часа, в Регионална библиотека „Захарий Княжески", ще бъде представена книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола". На презентацията ще присъства Стефан Караиванов. Той е внук на Петър Караиванов, син на Васил Караиванов - братовчеда на Апостола.

Настоящето издание е второ поред. Първият тираж е пуснат за разпространение още през 1987г. и моментално изчерпан. От тогава тези безценни спомени не са преиздавани. От високо патриотични подбуди, правнукът на Васил Караиванов - Стефан, който ще дойде в Стара Загора за представянето на книгата, финансира повторната й поява.

Съставителят на книгата, Петър Василев Караиванов, е един от тримата синове на Васил Караиванов. Другите двама са Георги и Стефан. Петър завършва медицина в София, специалност ортопедия. Стига до званието доцент. Посвещава живота и времето си в събиране на факти и документи за Левски и неговото време. В този труд д-р Караиванов е събрал всички свои изследвания, написани стегнато, логично, без излишния патос на вестникарската шумотевица.
Материалите в тази книга са изключително ценни поради факта, че са предоставени от първа ръка от един от най-близките съратници на Левски - Васил Караиванов. Та нали са първи братовчеди. Неговите спомени са използвани и в редица други трудове за великия Апостол. По негова памет и модел е възстановена родната къща на Дякона.

Всички големи изследователи на делото на Апостола: проф. Дойно Дойнов, проф. Иван Унджиев, проф. Андрей Пантев, проф. Иван Стоянов, проф. Пламен Митев, по един или друг повод са твърдели, че тази книга е била базисна в техните научни дирения и най-достоверен исторически източник.