/ Община Стара Загора
Стара Загора се нарежда след София по предоставяне на социални услуги. В момента те са 38, работи се по още шест проекта. Това сподели зам.-кметът Иванка Сотирова на информационна среща, на която бе представена Националната стратегия за активен живот на възрастните хора.
 
Дариха 500 пакета с хранителни продукти на старозагорски пенсионери (СНИМКИ)

България е една от страните с най-бързо застаряващи хора-статистиката сочи, че 17.4% от населението е над 65 години. Най-висок е делът на лицата над 65 и повече години във Видин - 30.2%, за Старозагорска област той е 22.3%.
 
В Стара Загора Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019-2023 г.) представи доц. д-р Георги Бърдаров от Софийския университет. Основната цел е създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и социален живот на обществото.

Насърчаване на активния живот в сферата на заетостта, на участието в обществото, на самостоятелния живот, както и създаване на капацитет и благоприятна среда за активен живот на национално и регионално ниво, са основните приоритети на стратегията.
 
Приключи изпълнението на проект „Заедно за независим живот“

„През 2018 г. стартира програмата „Патронажна грижа“, вече има подписани 20 договора. Тя предлага екипи от медицински и социален работник да посещават възрастни хора и да ги обгрижват. Най-сериозно е положението при жените от 65-69 години“, сподели зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.  
 
Експертите в ресорното министерство Теменужка Златанова и Илия Гаралиев представиха новия Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, Правилникът за неговото прилагане, който влезе в сила от средата на месец май и утвърдената Методика за оценка на социалната добавена стойност.
 
Националната стратегия за активен живот на възрастните хора е част от Информационна кампания „Промяната е в нашите ръце“ по инициатива на Министерството на труда и социалната политика.