Ново дарение за  Регионална библиотека „Захарий Княжески”
Ново дарение за Регионална библиотека „Захарий Княжески” / DarikNews.bg, архив
Представят историческия роман „Предизвестие за Ловеч” на 18 септември в 18.00 часа в залата на първия етаж в Регионална библиотека “Захарий Княжески”. Всички посетители на представянето на книгата ще имат възможността да се срещнат с автора Васил Ю. Даскалов.
 
„Предизвестие за Ловеч“ е първият художествен роман от дилогията “Лагер на смъртта” и се явява първият роман, посветен на лагера край Ловеч, действал от 1959 до 1962 г. Проектът е исторически, подчинен основно на действителните събития и говорещ за действителните личности (Сашо-Сладура, Боян, Божидар, Борис).
 
За написването е почерпена документална литература, както и мемоари и спомени на очевидци. Тази първа книга говори за събитията след Втората световна война и проследява най-вече българската политическа реакция след Унгарската революция от 1956 г., както и причините за две знакови действия на ЦК през август 1959 г. – разформироване на ТВО „Белене“ и създаване на трудова група край Ловеч.
 
Васил Ю. Даскалов е роден в Стара Загора, Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан”, а през 2003 г. – френска филология в Софийския университет. Първата му книга „Момчета на стоп” излиза през 2017 г. През 2018 г. след спечелен конкурс издава „Мария на сутринта”.