/ netinfo
Над 50 предложения ще разгледат общинските съветници на първата за годината сесия на местния парламент. „Януарското ни заседание ще бъде малко по-дълго и обстойно, защото ще разглеждаме най-важното предложение на Общинска администрация – Бюджетът за 2018 г.

Той и тази година е балансиран и консервативен. Размерът му е близо 105 млн. лева. Проектът за бюджет бе разгледан във всички комисии, приет от по-голямата част от тях, вероятно ще чуем по време на сесията какви са мотивите на БСП да не го подкрепят“, коментира председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.
 
Предстои местният парламент да разгледа и предложението за разпределение на жилищата от общинския жилищен фонд за тази година. Общината разполага с над 700 жилищни имота, от които 34 са резервирани за ползване от различни институции и училища.

11 са жилищата, които са предвидени за временно настаняване при различен тип обстоятелства при крайна нужда, както и 11, които сме длъжни да имаме за обезпечаване на евентуални обезщетения.

„След като Временната комисия за ревизия на общинските жилища приключи своята работа с разглеждането на всички ползватели, на базата на направените протоколи от заседанията й, ще бъде направен разширен доклад с всички открити неточности, както и със съответните препоръки, за да бъде даден на Общинска администрация.

С работата на съветниците ще станат ясни и слабостите в Наредбата, с която се отпускат общински жилища на гражданите и ще може да я прецизираме“, каза председателят на ОбС.
 
В дневния ред на сесията има предложение за паричен бонус към възнаграждението на кметовете и кметските наместници на селата от общината. Кметът Живко Тодоров предлага 300 лева допълнително да получат избираемите, а 200 – назначените от администрацията управници на малки населени места. Допълнителното възнаграждение е за добри постигнати резултати.
 
Старозагорските съветници ще гласуват и План за противодействие на тероризма на територията на общината, изготвен в отговор на устойчивото нарастване на нивата на терористична заплаха в глобален мащаб.