116-те Празници на розата - възхвала и поклон пред създателите на течното злато на света
В кулминацията на Фестивал на розата в Казанлък, кметът Галина Стоянова честити празника на казанлъчани и техните гости: „116-те празници на розата са възхвала и поклон пред труда на всички розопроизводители и розопреработватели, които създават течното злато на света.

Община Казанлък

Община Казанлък

Да им благодарим за това, че пазят традицията такава, каквато е от векове“, започна приветствието си Кметът на Казанлък на централния площад „Севтополис“. „Тази година празниците са уникални, защото представят най-уникалния продукт, който се получава от красивата роза Дамасцена - българското розово масло, което съдържа 283 компонента, които го правят най-качественото розово масло в света“, посочи Галина Стоянова пред хилядите жители и гости в центъра на града.

Благодарности от кмета за Влади и украсените камиони с розоберачки (СНИМКИ)

„То получава златни медали и награди на изложенията в Лондон, Париж, Милано, в целия свят, защото българското розово масло е най–качествено и най–търсено от всички порфюмерийни индустрии по света”.

Община Казанлък

Община Казанлък

Към своите съграждани Галина Стоянова се обърна с думите: „Уважаеми казанлъчани, Вие сте един достоен български народ, който пази Долината и традициите тук. Прекланям се пред Вашето трудолюбие, Вашето гостоприемство и Ви благодаря, че и днес посрещнахте гостите ни от целия свят! Дръжте здраво корена си тук, в Долината, за да я правим по-красива и да я предадем през вековете!“.

Кметът на Казанлък приветства участниците във Фестивал на виното Розе (СНИМКИ)

На хилядите посетители на Казанлък в днешния ден, кметът пожела: „Добре дошли, уважаеми гости! Насладете се на духа на Казанлък и на красотата на нашите обичаи и традиции!“

Община Казанлък

Община Казанлък

„Щастлива съм, че съм тук отново, за поредна година в тази благодатна Долина - на тракийските царе, на Цариците на Розата, на древните традиции и на динамичното бъдеще, на усиления труд, но и на прекрасните фестивали”, възкликна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Община Казанлък

Община Казанлък

Пред официалните лица: Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, Почетен гражданин на Казанлък за тази година, заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, ръководството на Областна управа-Стара Загора, Общински съвет и Администрация, чуждестранни делегации Цвета Караянчева заяви: „Тук сякаш се е събрала красотата на света! Много хора, много слънца, много лица, ароматът на розата, прекрасната гледка към върховете на Стара планина и Средна гора – това е Казанлък. Хората чуват за този прекрасен край и се стичат от целия свят".

Община Казанлък

Община Казанлък

Община Казанлък

Караянчева изрази благодарност към кмета Галина Стоянова и нейния екип за това, че години наред поддържат тази традиция, която ще се предава на поколенията.

За първи път изложение на парфюми и продукти от етерични масла – Фестивал на розата

Председателят на Народното събрание подчерта, че за нея Казанлък е град на красотата, но е и индустриален град. „За да се върнат тук младите хора и да останат им трябва работа, възможности, образование, култура и любов към родния край".

Община Казанлък

Община Казанлък

Община Казанлък

Караянчева изрази радостта си от откриването на Технически колеж в Казанлък към Технически университет-София, който ще подпомага с кадри местната индустрия. Празничното шествие в Казанлък започна след отдаване на почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

Община Казанлък

Община Казанлък

Точно в 12:00 часа с воя на сирените многобройните гости на празника от близо и далеч, на крака сведоха глави за подвига на героите на България.

Община Казанлък

Община Казанлък

Под мотото „Началото...“пред публиката дефилираха пъстри състави на детски градини, училища, читалища, културни институти и гостуващи състави от побратимени градове. Шествието в Казанлък обедини  емоциите на над 5 000 участници и стотици хиляди гости. За първи път публиката бе поздравена от студентите на Технически колеж-Казанлък към ТУ-София, които бяха част от красивото дефиле.

Община Казанлък

По традиция, празничният ден започна с пресъздаване на цветните ритуали „Розобер“ и „Розоварене“ в розови градини край Казанлък за официалните гости и туристи.
51-та Царица Роза Вероника Кънева и нейните подгласнички Кристияна Митева и Стела Владева бяха неотлъчно сред участниците в празничните събития. Шествието завърши с царска благословия за жителите на Долината и даде начало на рекордно дълго общо хоро.

Община Казанлък

Събитията от програмата на 116-я Празник на розата ще продължат от 20:00 часа, когато на площад „Севтополис“ ще се състои официалното му закриване. Празничен концерт ще изнесе Военен духов оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада-Карлово.

Община Казанлък

От 21:00 часа ще се проведе Тържествена заря-проверка по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.