Правителството отпусна половин милион лева за Музея на розата
Правителството отпусна половин милион лева за Музея на розата / Община Казанлък

500 000 лева за довършване на проекта за изграждане на Музей на розата в Казанлък отпусна правителството. Експозицията по модерен и съвременен начин ще съхрани и представи над тристагодишната история на българската маслодайна роза и производството на розово масло. Парите са част от допълнителните трансфери в размер на 1 040 000 лв. по бюджетите на три общини.

В средата на миналата година, веднага след кулминацията на Празника на розата, в Казанлък започна подготовката за изграждането на новия Музей на розата, който ще бъде разположен в парк „Розариум".

Преди три години е разработен проектът за съвременната сграда, където ще се премести единственият Музей на розата. Проектът е преминал съгласуване с експерти от НИНКН, консултиран е с френски специалисти, представен е на гражданите на Казанлък и е направено обществено обсъждане.

Сградата е съвременна, мултифункционална, застроената площ е 1200 кв.м. Ще бъде изграден партерен кръг с 24 вида рози, ще има специално помещение за демонстрация на розоварене, конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, детски кът.

След проведена обществена поръчка за изпълнител на строителните дейности е избран ДЗЗД Обединение „Музей на розата - Казанлък", като стойността на договора е 1 384 628 лв.