Поставиха купола на камбанарията на храм „Св. Игнатий Старозагорски”
Поставиха купола на камбанарията на храм „Св. Игнатий Старозагорски” / Dariknews.bg

Старозагорският митрополит Галактион, западно- и средноевропейският митрополит Антоний и крупнишкият епископ Инокентий осветиха купола на камбанарията на новостроящата се църква в Стара Загора „Свети Игнатий Старозагорски". Той тежи близо 400 кг и е изработен от медна ламарина има и кръст с височина 1,20 метра.

Направен е по образец на руската православна църква и завършва с обърнат полумесец. Общо двата купола, които ще бъдат поставени върху новата църква са с тегло от 4,5 тона, обяви президентът на фирмата, която ги изработва Георги Чахов.

„Слагаме началото на храмов празник", обяви преди освещаването на купола старозагорският митрополит Галактион.

Новата църква ще има пет камбани, които вече са готови, обясни митрополит Галактион.Най-голямата от тях е с тегло 320 кг, най-малката - 60. Митрополит Галактион допълни, че вече са направени постъпки за пристигането на главата на покровителя на храма свети Игнатий Старозагорски за освещаването на храма, което вероятно ще бъде през есента. Тя се съхранява в руския манастир Свети Панталеймон в Атон.

„Написахме писмо до патриарх Неофит и Светия синод, които от своя страна изпратиха такова до цариградския патриарх Вартоломей, за да поискат благословията и разрешението му да изнесем мощите от Света гора. Какво ще се случи от тук нататък ще видим. Крайното решение е на игумена на манастира", обясни митрополит Галактион.

Все още няма яснота къде ще бъде чешмата с откритата в манастира вода. Тя бликва малко преди заливането на плочата на 33 м дълбочина. За да запази извора митрополит Галактион настоява и за изграждането на крипта в църквата. В нея също ще бъдат извършвани църковни ритуали, поясни негово високопреосвещенство.