Отбелязваме Деня на Земята
Отбелязваме Деня на Земята / DarikNews.bg, архив

Днес е Международният ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници и бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

По повод Денят на Земята в ефира на Дарик министърът на околната среда и водите Нона Караждова коментира: "Силно се надявам опазването на околната среда да стане национална и световна религия, този ден като предназначение да привлече вниманието на световната общественост, на всички организации, отделни граждани - под някаква форма да участват в този процес. Можем да успеем, ако всеки от нас допринесе с нещо. Дали това ще е в този ден, и не само, да изведем детето си сред природата и да му обясним колко е важно да живеем в хармония с нея, или си пометем тротоара, или да участваме в почистването на града, или да си загасим лампата, или да спрем кранчето на чешмата, докато си мием зъбите - това е все участие".

"Много хора подценяват своя малък принос. Представете си обаче във всеки дом в България, ако се загаси по една крушка, която свети ненужно, колко много става това. Важното е всички да участваме. Например, ако аз имах медия, бих започнала така: Добро утро, драги слушатели! Тази сутрин с какво започваме? Какво ще направите в днешния ден? Ще загасите лампата, ще спрете кранчето или ще пометете тротоара? Само 30 секунди. Това е като екологичното възпитание на децата, които да възпитават и родителите си. Това става с постоянство", смята министър Караджова.