Съдът в Стара Загора постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на митничаря, обвинен в притежанието с цел разпространение на над 15 килограма марихуана.

Припомняме, че във вторник на входа на Стара Загора служители на Областната дирекция на МВР са спрели за рутинна проверка товарен автомобил.

Колата е управлявана от обвиняемия. Извършено е претърсване и изземване на автомобила, при което са намерени пакети с наркотест е реагирала на марихуана.

Марихуаната, намерена в колата на митничар в Стара Загора, е на стойност 300 хил. лева

В залата от държавното обвинение настояха за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемият, а защитата му поиска „домашен арест“. Обвиняемият изрази съжаление "за това недоразумение".

Адвокатът на Иванов Димо Стоянов обясни, че неговият подзащитен не е знаел какво превозва и е вършил услуга на приятел. "Приел е, че превозва билки за изготвяне на лекарства", обясни юристът.

Той уточни, че е "трябвало те да бъдат доставени на околовръстния път на Стара Загора, няма адрес или кой е трябвало да ги получи". Адвокатът коментира, че неговият подзащитен се признава за виновен.

"Това е едно формално престъпление, няма какво да доказваме- той е в колата, в колата е и съответно наркотикът. Това е достатъчно съгласно закона да приемем, че е налице вината", каза Стоянов. 

Адвокат обясни, че той е митнически служител, който само за един месец има над 24 митнически акта по задържане точно на контрабандни стоки, включително и наркотици. Той е трябвало съвсем скоро да бъде повишен. Той уточни, че няма да бъде обжалвана наложената мярка за неотклонение.

По време на заседанието стана известно, че по 30-те опаковани пакета няма отпечатъци на него. Окръжният съд в Стара Загора прие, че доказателствата, приложени към дело, са събрани по определения от закона ред и от всички тях може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

Магистратите са приели, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, въпреки че същият е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес.

Разследването е в начален етап и предстои извършването на още процесуално-следствени действия, поради което съдът намери, че мярка за неотклонение „задържане под стража“ е тази, която би изпълнила целите на закона.
Павлина Дудева, БТА