Дават допълнителни 300 000 лв. на Бургас за личен асистент
Дават допълнителни 300 000 лв. на Бургас за личен асистент / БГНЕС архив
Община Казанлък ще продължи и през декември услугата „Личен асистент“, сключено е споразумение с Агенция за социално подпомагане за одобряване на утвърдените разходи за предоставяне на социалните услуги. По този начин са осигурени средства за възнаграждения на личните асистенти и за месец декември. Наетите лица и потребителите по проекта няма да кандидатстват отново, тъй като вече са били одобрени.
 
Агенцията за социално подпомагане ще обезпечи предоставянето на социалните услуги на потребителите, за които е извършена оценка по правилата на процедура „Независим живот“, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. С прилагане на тази мярка се цели оказване на подкрепа на общините в осигуряване на устойчивост на социалните услуги в домашна среда и гарантиране на грижа за лицата от целевите групи.
 
В края на м. ноември 2017 г. дейностите по предоставяне на социалната услуга „Личен асистент“ за общо 136 потребители по проект приключват. За тях в домашна среда грижи са полагали 93 лични асистенти, здравен и социален консултанти, психолог и юрист. Това показва отчетът на Община Казанлък за дейността си по проект „Независим живот в община Казанлък“, процедура „Независим живот“, финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.