Окончателно приеха областната здравна карта
Окончателно приеха областната здравна карта / Областна администрация Стара Загора

Областната здравна карта, която сме изготвили, категорично не води до намаляване на легла, специалности и обеми. Промените, които предвиждаме, няма да повлияят в негативен аспект на здравната система в областта. Оптимизацията на леглата и намаляването им с не повече от 60-65 броя, е предложена на базата на ползваемостта на легловата база в областта през последните 5 години, а тя е 65%. Това означава, че резерви има. Най-важното е, че се запазва броят на леглата на трето ниво. Там има традиционно висока хоспитализация на пациенти и от съседни на Старозагорска области. Това заяви д-р Златина Нанева, директор на РЗИ по време на заседание при областния управител Георги Ранов. На форума бе гласуван окончателният вариант на областната здрdвна карта.

Проектът за здравна карта беше подготвен съвместно от експерти на РЗИ-Стара Загора и РЗОК след сериозни анализи и статистика за ползваемостта на легловата база в болниците от областта за последните 5 години.

Основен приоритет на здравната карта е достъпност да специализирана помощ на всички жители, включително и в малките общини. Проектът за областната здравна карта предвижда в петте общини от областта, които разполагат само с по един екип за спешна медицина, да бъде сформиран по още един екип със съответното техническо обезпечение за извършване на дейността. В периферните общини, където има недостиг на лекари, се предлага да бъде засилен социалният патронаж, както и да бъдат открити сестрински кабинети.

Изграждането на регионален център по онкология и център за редки болести са сред другите предложения в здравната карта.

Благодаря на членовете на комисията за активното участие в обсъждането на областната здравна карта. Мисля, че направихме всичко възможно да защитим интересите на гражданите и да им осигурим бърз достъп до здравеопазване, посочи областният управител Георги Ранов.