Живко Тодоров
Живко Тодоров / netinfo
С 38 гласа „за” общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за изменение на Общия устройствен план, в частта му за „Бедечка”, с което бяха очертани границите на парка. За територии, в които не преобладават дървесни видове да се запази вида устройствена зона, предвидена в действащия Общ устройствен план на Стара Загора, е записано в приетото вече решение. По повод спорната южна част, в зала кметът припомни, че „има толкова общински места в града, които не са облагородени. Точно в тази южна част ще тръгнем да я плащаме и после да я облагородяваме, защото там парк в момента няма”.
 
Собственици в "Бедечка": Не искаме да ни интернират

Приетото изменение на действащия Общ устройствен план, в частта му за квартал/ парк „Бедечка“ е при граници: юг - ул. „Христина Морфова“, север - алеята към предприятие „Труд“, запад - ул. „Иван Вазов“, изток - ул. „Хан Тервел“.
 
Ще търсим за пореден път правата си на собственици в съда, коментира решението Тотка Славова. „Не ме удовлетворява. Аз съм собственик, имам всички необходими документи за това, плащам данък и такса смет-хиляди левове вече толкова години. Ние, собствениците ще се съгласим само със закона. Всичко, което постигаме е чрез съда”.
 
Община Стара Загора е изразходвала 141 328 лв. за провеждането на референдума за Бедечка

Никола Райков от защитниците на парка обясни, че е умерено удовлетворен от решението, което по думите му „макар и непълно, е една огромна и значима разлика от това да се застроят 230 декара, от това те да останат зелени площи”.
 
Община Стара Загора на съд за отказана обществена информация

Малко повече от час продължиха дебатите в зала по предложението за изменение на ОУП в частта му за „Бедечка”. Групата на БСП и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков не го подкрепиха, а трима заседатели се въздържаха от мнение. Преди началото на разискванията обръщение към общинските съветници направиха представители на „Запазете Бедечка” и собствениците.
 
Всички съветници получиха кедрови дръвчета от защитниците, които ще бъдат засадени в парка.