Общината ще участва в търга за ресторант „Аязмото”
Общината ще участва в търга за ресторант „Аязмото” / sxc.hu

С гласовете на 42-ма заседатели Общинският съвет прие предложението за закупуване от общината на бившия ресторант „Аязмото" чрез участие в търг. Групата ВМРО-БНД се въздържа от мнение.

„Това е един сериозен проблем, който стои пред града ни от десетки години. Имотът е в изключително лошо състояние и то в парка, който е символ на Стара Загора. Пред нас съществува възможност общината да придобие този имот и да го върне на хората.
Каква ще бъде съдбата на терена ще се реши след широко обществено обсъждане. По наше мнение там не бива да се развива стопанска или търговска дейност. Възможно е да се изградят спортни площадки или сцени на открито, да се развива публична дейност", обясни кметът Живко Тодоров.

Предложението е общината да придобие имота на цена до 560 хил.лева. От администрацията обаче увериха, че настояват Общинският съвет да разреши участие в процедурата по закупуването на терена, но ще търсят възможно най-ниската му цена.

„Ако не участваме в търга и не придобием имота ще се намери купувач, който след време ще поиска общината да му издаде строително разрешително. Ако ние откажем, ще го изиска по съдебен път. Затова, кардиналното решаване на въпроса е с придобиването на отстъпено право на строеж от страна на общината. Всичко друго ще ни закотви в същия казус, познат ни от години". Така кметът отговори на опасенията на екозащитници и съветници по въпроса за отстъпеното право на строеж на терена в парк Аязмото.