училище
училище / iStock/Getty Images
На работно посещение в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в Стара Загора е министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ковид ситуацията и образователният процес, както и възможностите за дистанционно обучение са били част от обсъдените въпроси на срещата с ръководството и учителите, разясни областният управител Гергана Микова. По думите й, преподавателите от НПГВМ, както и повечето им колеги от областта, имат готовност да преминат на дистанционна форма, но мнението им е, че най-доброто за образователния процес е присъственото обучение, съобразено обаче със ситуацията около корона кризата.

Министър Вълчев е посетил общежитията към училището, запознал се е с въведените противоепидемични мерки и тяхното спазване.

В Старозагорска област не е достигнат препоръчителния процент, при който учениците трябва да преминат изцяло в електронна среда на обучение. Към момента прагът на заболеваемостта в региона е около 10%, а според препоръките на ресорните министерства, той трябва да бъде 15, за да се премине към дистанционна форма на образование.

Микова припомни, че право на решение за онлайн обучение имат и самите училища.

Преди дни, министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията.

Старозагорският Областент медицински щаб ще заседава утре следобед, информира още Гергана Микова.