НТС - Стара Загора награди заслужили абитуриенти
НТС - Стара Загора награди заслужили абитуриенти / DarikNews.bg, Невена Божкилова

От 18 години Научно-техническият съюз в Стара Загора награждава ученици за техните високи постижения в областта на науката и техниката. И този път Фонд "Образование и наука" обяви конкурс за изявени абитуриенти от следните области: техника, приложни науки, икономика и селско стопанство.

Тази година първа награда не се присъди. Причината е, че в надпреварата е нямало кандидати, изявени в международни състезания и конкурси. А това е едно от основните условия, за да се класират участниците за първото място.

За сметка на това бяха присъдени четири втори награди. Двама дванадесетокласници от ГПЧЕ "Ромен Ролан" бяха сред отличените. Това са: Еленка Петрова - за отличен резултат на XIII-то Национално състезание по химия и опазване на околната среда в Шумен тази година, и Николай Вълчев за много добър резултат в същото състезание.

Останалите две втори места бяха заети от Павел Ташев и Иван Бамбалов. Павел завършва ПМГ "Гео Милев". Той е показал отличен резултат на IV Есенен математически турнир в София през 2010 година. Младежът има и редица други постижения в областта на математиката. Иван е възпитаник на ПГМТТ "Н.Й. Вапцаров". Той е заслужил наградата на НТС - Стара Загора след отлично представяне в Националното състезание "Най-добър техник в машиностроенето", което се проведе тази година в Горна Оряховица. Младежът вече е приет студент в Габрово.

На награждаването днес бяха връчени и две трети награди. Отборът на XII клас от ПГСАГ "Лубор Байер" взе едното отличие за Специалната награда в Националния конкурс "Аз мога да строя", който се проведе на 29 април в Стара Загора. На същата позиция се нареди и отборът, който спечели II-ро място в същото състезание.