Няма опасност за хората след взрива в Арсенал-АД
Няма опасност за хората след взрива в Арсенал-АД / Д.Бобева

Няма опасност за населението в близост до взривения междинен склад на завод 3 на "Арсенал"-АД в Казанлък, няма опасност и от нови пожари и взривове. 

 Това обяви на прескоференция на Кризисния щаб в община Казанлък изп. директор на оръжейницата инж. Николай Ибушев.

 Той допълни, че  при взрива,  малко след 14 часа са били взривени  близо 80 килограма барут- нитроглицеринов и  пирокселинов, при които в атмосферата се отделя основно азотен окис.

 Освен барут,  във взривения  склад е имало и детонирани бойни глави, дървени сандъци и събрани гранати. Огънят е обхванал 40% от междинния склад, в който са се съхранявани. Поразената от пожара площ е около 240 квадратни  метра.

  Изпълнителният директор на "Арсенал"-АД допълни, че  складът,  в който възникна пожара, не е бил пълен с боеприпаси, което също е облекчило в голяма степен опасността за хората. 

Възникналият пожар бе потушен в 16,30 часа,  но в 19 часа  на мястото все още е имало тлеещи малки огнища, каза Ибушеви допълин, че в близките часове и те ще загаснат, заради мокрия терен наоколо.

През цялата нощ на мястото на  опожарения метален склад ще дежурят две противопожани коли, коли на ведомствената охрана на "Арсенал",  на РПУ  и представитеи на Гражданска защита.  Пред общината в Казанлък остава и мобилната измервателна станция на  РИОСВ - Стара Загора.

Все още остава версията, че причината за взрива е мълния, която е поразила гръмоотвода, който се е намирал над склада. Според Ибушев, подобен инцидент в „Арсенал” през последните 35 години не е имало. Неговата версия е, че мълния е ударила гръмоотвода и е прекъснала веригата, след което върху склада е паднала втора мълния, която е причинила взрива.

Истинската причина обаче ще изясни специална комисия, която започва работа утре сутрин на  мястото на инцидента. 

В този час обстановката в Казанлък и околните села е спокойна,  няма задушлива миризма във въздуха.