Автобус 204 в Стара Загора с нов маршрут
Автобус 204 в Стара Загора с нов маршрут / DarikNews.bg, архив
Цената на билетчето в градския транспорт в Стара Загора няма да бъде увеличена, информира ресорният зам.-кмет Йордан Николов.

Първоначалният вариант- за повишение с 0.30 лв, беше предложен след доклад и предложение за това от общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“. След множество разговори с представители на различните групи в Общинския съвет, сондирайки мненията на гражданите и разговори с кмета Живко Тодоров, решихме да коригираме предложението си и цената да остане 1 лев, коментира Йорданов и припомни, че автоматичната система за таксуване за автобусния и тролейбусния транспорт в Стара Загора ще заработи от месец октомври.

От големите български общини единствено във Варна цената на билета е 1 лев, посочи председателят на групата общински съветници на ГЕРБ в Стара Загора Диян Димитров. Според него е важно общинският превозвач да има предвидимост на приходите си, а тя може да стане след дигитализацията на услугата и закупуването на пакет билети или електронни карти.

Предложенията за електронните карти ще бъдат с цена на билета по-ниска от 1 лева, разясни Николов. Например, ако се закупи ел. карта за една линия при 30 пътувания на цена от 24 лева, цената на билетчето пада на 0.80 лева.

Като разумно определи решението председателят на Общинския съвет Мария Динева. Според нея, когато става дума за увеличение, е необходимо време, за да се изложат финансовите аргументи и анализи пред гражданите.

Стремим се да постигнем една нова, по-висока култура на пътуване. Билетчето за еднократна употреба ще остане последна опция за хората, ще бъде икономическо неизгодно, но е добре системата да заработи, хората да свикнат и сами да стигнат до този извод, посочи Димитров.

На сесията утре предложението ще бъде внесено с корекцията.

Цената на билета в Стара Загора не е повишавана от 8 години.