Намалява безработицата в Стара Загора
Намалява безработицата в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

През месец октомври в Бюрата по труда на област Стара Загора са се регистрирали 8993 безработни и равнището на безработица е 6,1 на сто, с 1,8 процентни пункта по-ниско от стойността на показателя за страната. Спрямо предходния месец, равнището на безработица намалява с 0,2 процентни пункта, а регистрираните безработни с 348 души. С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора - 3,6 на сто, а с най-високо - община Николаево - 50,0%.

Регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда" Стара Загора през месец октомври също намаляват. Общият им брой достигна 2831. Равнището на безработица е 3,6 на сто и намалява спрямо предходния септември с 0,1 процентни пункта. Намалението в общия брой на регистрираните безработни спрямо предходния месец е с 53 души. По общини стойността на показателя е съответно: община Стара Загора - регистрирани безработни 2782, равнище на безработица - 3,6 на сто; община Опан - регистрирани безработни 49, равнище на безработица - 7,8 на сто.

През октомври са обявени 382 работни места. Заявените работни места на първичния пазар са 363. Частният сектор е заявил 233 места - 64,2 на сто от местата.

По програми за заетост и обучение през месец октомври са обявени 19 работни места, 13 по регионалната програма, 5 по програма „Красива България" и 1 по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Безработните постъпили на работа са 392.