/ Община Стара Загора
Живописната творба на софийската художничка бе отличена от авторитетно жури сред близо 200 участници от България и чужбина
Петото издание на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ 2020 за пореден път събра в Стара Загора художници от България и чужбина, съобщиха от Община Стара Загора.

Канят млади старозагорци в Школа по презентиране

Над 200 са участниците и близо 300 творбите провокирани от вековната мъдрост на древния свят. Българските художници са 180, а произведения пристигнаха от Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Италия, Литва и Русия.

Община Стара Загора

Авторитетно жури, назначено с заповед на кмета на Община Стара Загора направи селекция и допусна до изложбата на Квадриналето 109 автори от България, 6 от Румъния, 3 от Турция, по един от Гърция и Италия.

Отличиха победителите в конкурса „Моят празник” в Стара Загора

Девет са номинираните от журито за награди, между които старозагорските художници Злати Златев, Димо Генов и Валентин Дончевски. Журито, с председател Любен Генов, предлага обявените по Статут награди да бъдат присъдени както следва

- Наградата на ПЕТОТО БАЛКАНСКО КВАДРИНАЛЕ НА ЖИВОПИСТА „Митовете и легендите на моя народ“ 2020г. се присъжда на Надежда Кутева /1946/ София, за творбата СТРАШНИЯТ СЪД, 2020 г.

- Наградата на ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА се присъжда на Иво Бистрички - 1971 Бургас, за творбата ТРАКИЙСКИ КОННИК, 2020 г.

- Наградата на "ТРЕЙС ГРУП ХОЛД" АД се присъжда на Отинджак СОРИН - 1975 Яш, /Румъния/ за творбата МИТИЧНИ ЖИВОТНИ, 2020 г.

- Наградата на РОТАРИ КЛУБ СТАРА ЗАГОРА се присъжда на Цветан Казанджиев - 1960 Ямбол, за творбата СТЕЛА II, 2020 г.

- Наградата на ЕНЕРГОРЕМОНТ-ГЪЛЪБОВО АД се присъжда на Димитър Каратонев - 1978 Харманли, за творбата ОРАКУЛ, 2019 г.

- Наградата на SITEGROUND се присъжда на Иван Велчев - Йово - 1949 Плевен, за творбата МАСАТА, 2019 г.

- Наградата на ВиК, СТАРА ЗАГОРА се присъжда на Иван Милушев - 1956 Благоевград, за творбата ОЛТАР, 2019 г.

- Почетен знак на ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ на Област Стара Загора за млад автор се присъжда на: Гергана Балабанова - 1994 София, за творбата ОМАЯ, 2020


Подробна информация за участниците и творбите им може да намерите в сайта на Художествена галерия-Стара Загора http://artgallerystz.com/

Община Стара Загора

Изложбата на Петото Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ“ 2020 ще бъде открита на 20 декември, от 18:00 часа в Художествена галерия. Заради усложнената здравна обстановка в ограничен състав - само за връчване на наградите.