Над 40 старозагорци със заявка за масов поход
Над 40 старозагорци със заявка за масов поход / DarikNews.bg, архив

На масово ходене, посветено на Седмицата на мобилността, канят организаторите-ФБ групата "Моята Стара Загора".

Желание да вървят пеша в събота вече са заявили над 40 старозагорци.

Сборният пункт ще бъде в кв. "Железник", м-н Техномаркет в 10:00 часа. Час на тръгване - 10:15 часа. Ходенето ще има няколко спирки за отдих и за присъединяване на хора към нас: кв. Чучури, бензиностанция OMV - 10:40 часа. Градинката срещу 5-то Основно - 11:15 часа. Градска градина - 11:35 часа. Градинката на Алана - 11:55 часа. Градинката на 1-во основно - 12:10 часа.

Крайната цел на масовия поход ще бъде Самарското знаме.

Кампанията за устойчива градска мобилност е организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда" и ГД „Транспорт" на Европейската комисия.

Европейската седмица на мобилността се провежда с цел да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално: да са насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на гражданите.

От въвеждането й през 2002 г., въздействието на европейската седмица на мобилността постепенно расте, както в България и Европа, така и по целия свят. През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. Общо 7717 постоянни мерки са били въведени, сред които най-много мерки фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.