/ Sofia Photo Agency, архив
33 492 еднодневни трудови договори са сключени в област Стара Загора от началото на годината до момента. 220 акта за административни нарушения са съставени на нередовни работодатели, които трябва да заплатят глоби в размер на 181 140 лв.  

Непълнолетни най-често избират сезонна работа в ресторантьорството

Постоянни проверки
извършва Инспекцията по труда в Стара Загора, това заяви юристът на Областната инспекция по труда Йордан Йорданов. Най-често се извършват инспекции в селскостопанския сектор, строителните обекти, хотелиерството и рисковите производства.
 
“В момента най-интензивни са проверките в селскотостопанството, където се сключват най-много еднодневни трудови договори. По време на розобера например, инспекциите започват в 05.00 часа сутринта. Извършваме както рутинни и планирани проверки, така и по сигнал”, каза Йорданов.
 
Включват над 100 безработни в проекти

При проверки са констатирани 4445 нарушения, от които 2809 са свързани със здравословните и безопасни уловия на труд, а 1630 с трудовите правоотношения. Съставени са 220 акта за установяване на административно нарушение и в резултат са наложени административни наказания и глоби в размер на 181 140 лева.
 
От началото на летния сезон са все по-чести проверките на строителни обекти. Инспектори ще следят дали строители спазват правилата за почивки през най-горещата част на деня и дали са с необходимата екипировка за безопасност.