/ Sofia Photo Agency, архив
С края на учебната година и старта на летния сезон, стотици ученици решават да бъдат по-самостоятелни като работят през лятото. За целта е нужно те да за навършили 16 години според българското законодателство и да им се даде разрешение за работа от Инспекцията по труда.

Безработни и работодатели ще се срещнат със зам.-министъра на труда

62 заявления
от бъдещи старозагорски работодатели на непълнолетни са подадени до момента в Инспекцията по труда. Важно е да се отбележи, че нужната документация се оформя от работодателите и те искат от инспекцията разрешение за назначаване на младежи.

При установени нарушения от страна на работодателите – липса на разрешение за извършване на труд от непълнолетен, липса на трудов договор или създаден такъв без да са покрити нужните изисквания, от инспекцията предупреждават за сериозни санкции.

Включват над 100 безработни в проекти

Най-често лицата под 18г. започват работа в ресторантьорския сектор на позиции като сервитьори, бармани и помощник-готвачи. Пълното работно време за непълнолетните лица е 7 часа, но то изисква и пълно трудово възнаграждение.

Друго предимство за непълнолетните работници е увеличеният размер на годишен отпуск. За да имат право на такъв, те трябва да натрупат 8-месечен стаж, който им гарантира 26 дни платен годишен отпуск.